Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът "Вера Су" изплава, започна операцията по изтеглянето му (ВИДЕО)

| обновено на 25.10.21 в 21:31
2
Снимка: Румен Сарандев, БНР

Заседналият в скалите на Камен бряг товарен кораб "Вера Су' изплава. Днес бяха прехвърлени и последните 600 кубика от азотния тор, примесен с вода, което даде възможност на плавателния съд да се издигне. Това улеснява изтеглянето на заклещения кораб, което в момента се извършва от малък влекач.  

След олекотяването, плавателният съд видимо промени позицията си и беше взето решение да се пристъпи веднага към опит за неговото изтегляне. Участва един влекач, завързан за "Вера Су" с въжета. 

Операцията продължава вече 4 часа. На място се чака да пристигнат още два влекача. Едва тогава ще се направи опит корабът да бъде извлачен в чисти води, така че да не е в скалите.

Ако корабът бъде успешно изтеглен от скалите, Vera Su да бъде издърпан до пристанището във Варна. По предварителна информация за това ще са необходими около 18 часа.

След като беше изготвен план от "Морската администрация" и  беше осигурен целият технически и човешки ресурс за освобождаването и разтоварването на кораба, миналата седмица, в петък, акцията започна отново и до момента, с малки прекъсвания, тече денонощно. Така 35 дни след инцидента сагата "Вера Су" е на път да завърши.

Очаквайте подробности!



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна