Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ - Велико Търново тръгна на комплексни проверки, половината от инспекторите са ваксинирани

Евгения Недева
Снимка: Здравка Маслянкова

Цялата Великотърновска област е в тъмночервената зона по заболеваемост от Covid-19 със средно ниво за десетте общини от 575 на 100 000 население. 

Болниците са на ръба с легла и персонал. Училищата в община Лясковец от утре минават изцяло на електронно обучение, защото разпространението на заболяването мина 880 на 100 000. В други четири общини в региона децата от днес учат на ротационен принцип – присъствено и онлайн. 

Заведенията масово бойкотират заповедта на здравния министър за зеления сертификат. Ниско е нивото на ваксинирани медици и персонал в болниците и в старческите домове в областта. На този фон се оказа, че половината от инспекторите в Регионалната здравна инспекция, които от днес тръгват на проверки за спазване на мерките, са ваксинирани. Те нямат задължително изискване за зелен сертификат, само тези, които ще правят проверки. 

"Спазването на мерките не е едномоментен процес, предполага развитие, така че места ще се проверяват по няколко пъти... В училищата ще се проверява дали се спазва график, носенето на маска, занятията по физическо да са само на открито. Когато е необходимо, ще налагаме санкции на заведенията. Първоначално проверките ще тръгнат комплексно - съвместно с полиция, с областната дирекция по безопасността на храните, с инспекцията по труда". Това каза в предаването "Нещо повече" директорът на здравната инспекция д-р Евгения Недева. 

Интервюто с д-р Евгения Недева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна