Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЕХ обмисля вариант за придобиване на собственост в "Топлофикация София"

Зам.-министър: София няма да остане на студено заради задълженията на „Топлофикация“

| обновено на 25.10.21 в 19:21
Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг обмисля вариант за придобиване на собственост в „Топлофикация София“. Целта е дългосрочното решение на проблема със задълженията на топлофикационното дружество.

Това бе съобщено по време на брифинг в Министерството на енергетиката от изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов и заместник-министъра на енергетиката Мирослав Дамянов.

София няма да остане на студено, но топлофикационното дружество, което сега е общинско, може да стане държавно.

Заради натрупаните дългове в размер на 719 милиона лева Българският енергиен холдинг ще поиска това от принципала - Министерството на енергетиката, като възможност за дългосрочно решаване на въпроса със задълженията на столичната "Топлофикация", заяви изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов:

„Ние с нарочно писмо -  утре или вдругиден, ще предложим на нашия принципал да се създаде работна група между Министерството на енергетиката, Столична община, „Топлофикация“, „Булгаргаз“ – съответно инициатори ще бъдем ние, за решаване на проблема дългосрочно и евентуалното придобиване на собственост в „Топлофикация“, като възможен вариант на решаване на проблема. При всички случаи  инвестициите, които са необходими да се направят в „Топлофикация София“, Български енергиен холдинг“ е в състояние да направи“.

Мярката тепърва ще се обсъжда.

Работна група от представители на Столичната община, "Топлофикация", министерството и БЕХ ще обсъждат предложението в следващите дни, а като временно решение от "Булгаргаз" предлагат енергийният холдинг да изкупи вземанията на „Топлофикация София“.

Краткосрочното решение с изкупуването на задълженията към "Булгаргаз" в размер на 121 милиона лева, дори и да се случи, ще доведе до обострянето на проблема отново през ноември.

Затова са необходими по-категорични действия, посочи заместник-енергийният министър Мирослав Дамянов:

"София няма да остане на студено. Това не означава, че един проблем, който се влачи десетилетие, трябва да продължава да се влачи по същия начин".

Задълженията на дружеството през последните дни намаляха с 10 милиона лева, които бяха преведени на "Булгаргаз".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени