Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директори на училища в Благоевград искат зелени сертификати в образованието

Снимка: БГНЕС

Директори на училища в Благоевград настояват за въвеждане на зелени сертификати в образованието. Някои от тях вече изискват тестване на учителите.
Всички училища в Благоевградска област преминаха към смесена форма на обучение, а в две общини - Сандански и Кресна, децата учат изцяло дистанционно. Това не прави средата в училище по-малко рискова, тъй като едва половината от учителите са ваксинирани или преболедували, смятат училищните директорите Милена Ковачева и Марин Митов:
"За съжаление, тези от нашите колеги, които не са ваксинирани, се въздържат все още", каза Ковачева.
"Младите не са ваксинирани, по-младите учители. Лично аз смятам, че трябва да се ваксинират всички. Реакцията на колегите, които не искат да се ваксинират, за мен е напълно необяснима и неадекватна", допълни Митов.
Директорите на Националната хуманитарна гимназия и на Второ основно училище са категорични, че "зеленият сертификат" е задължителен и за учителите, и за децата чрез тестване:
"Според мен трябва. Трябва и за колегите, и за децата, защото ясна е тенденцията към увеличаване на заболелите деца и карантинирани паралелки. Това ще бъде превантивна мярка, която според мен, ще има резултат".
"Аз сега съм взела 30 теста и всеки, който днеска и утре дойде от колегите, ще го помоля да мине през сестрата да се тества. Ама трябва и децата да се тестват на входа. Наистина, ако има такива близалки със слюнка, трябва да се тестват".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна