Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стела Даскалова: Децата не трябва да се наказват, важно е доверието в тях

Снимка: Личен архив

"За мен темата е кауза. Родителите трябва да разберат, че от начина на мислене, който залагат в децата в най-ранна възраст, зависи как ще протече целият им живот. Всички говорим за демокрация, а тя се ражда в семейството". 

Това каза пред БНР Стела Даскалова, семеен консултант, автор на книги за личностно развитие, за родителството и семейството. Тя е автор на "Всяко дете е герой", "Всичко започва от детството", "Какво се случва с любовта".  

По думите ѝ често срещана грешка е родителите да се фокусират върху физическото отглеждане и оценките в училище, като игнорират духовната си връзка с децата. 

"Когато детето се върне от училище, не трябва да го питаме дали са го изпитали, а как се чувства. Култът към оценките е голяма грешка". 

В предаването "12+3" Даскалова подчерта, че наказанията са остарял метод за възпитание:  

"Наказанията учат децата да постъпват по определен начин от страх, а не заради ценности или осъзнат избор. Пътят е в убеждаването, многото разговори, доверието в децата, приятелските отношения. Те започват да лъжат, защото ги е страх от наказание. Лъжат децата, които са наказвани. Когато им се гласува доверие, когато се показва уважение към личността им, те се стараят да оправдаят това доверие". 

Интервюто със Стела Даскалова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна