Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виртуална интерактивна куклена сцена в кинотеатър „Освобождение“

На 27 октомври предстои старт на Виртуална интерактивна куклена сцена с общо представление между НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов и „Невиждан театър“, съобщи за „Артефир“ проф. Велимир Велев – режисьор, актьор, сценограф и педагог. 

Проф. Велимир Велев е възпитаник е на големия режисьор и реформатор на българския театър през втората половина на ХХ век Юлия Огнянова. Ръководител е на катедра “Сценично движение”, факултет Сценични изкуства при НАТФИЗ, както и на специалността “Театър на движението (ПМ)” – бакалавърска степен. Професор е по Сценично движение, Импровизация, Актьорство (за Театър на движението-ПМ), Театър на маските, Клоунада, Комедия дел’Арте, Площаден театър, Движенческа антропология, Сценичен бой, Ритмика, Интерактивен куклен театър.

Автор е на “Мета Метод” – нова театрална система за актьорско обучение“, Материя-Тяло-Контакт” (метод за сценична и движенческа импровизация), “Процесуална педагогика” в театралното обучение по Сценичното движение и др.

Основател и директор е на Невиждан Театър, определен като “световно културно явление” – първият театър от незрящи актьори, творящи в сферата на визуалните сценични изкуства (театър на сенки, куклен театър, театър на импресията, театър на черната кутия).

Най-новия си проект Виртуална интерактивна куклена сцена в кинотеатър „Освобождение“ проф. Велимир Велев е осъществил с подкрепата на Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата.

Чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева в „Артефир“ с проф. Велимир Велев.

Снимка – viatheatre.net


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР