Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еньо Енев: В момента е пълен батак в бранша

Туроператори на протест в София

| обновено на 26.10.21 в 17:35
Снимка: Ани Петрова

Туроператори се събраха на протест пред Министерството на туризма. Причината за него е, че от гласувани 70 млн. лв. за туризма в последния актуализиран бюджет от Народното събрание, само за 30 милиона лева има процедура, която включва и фирми от придружаващи дейности. Туроператорите настояват с министерско постановление да получат и останалите средства веднага.

По един представител на браншовите организации, които организират протеста, бяха поканени на среща в Министерството на туризма.

Протестиращите настояваха с министерско постановление да получат и останалите средства веднага:

„За тях даже още не е измислена програма и не се знае по какъв начин ще бъдат раздадени те. Има едни други пари, които са остатък от последната програма за раздаване пари на клиенти – 5,2 млн. и едни 6 млн., които са отпуснати специално за туроператори“;

Работата в момента е трагична, не можем да работим с всички тези Covid мерки, с цялата тази неразбория, политическа, с енергийната криза, която е в момента“;

„Нещата съвсем затихнаха и започнаха масови анулации също на предварително записани почивки“.

След преговори с протестиращите заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева обеща до края на годината да бъдат готови постановленията за разпределяне на средствата:

Ведомството прави всичко възможно до края на годината да са налични необходимите нормативни документи, с които да може средствата да бъдат разпределени, увери зам.-министър Ирена Георгиева:

"Подготвили сме два проекта на постановления на МС, с които е разработена мярката за 6-те милиона, които тези 70 са предназначени, само за туроператорите и за възстановяване на суми на клиента за неосъществени пътувания, и другата мярка, която е разработена като текст е за втори, така да се каже, 30 милиона за по-голяма част от туристическия сектор за погасяване на загуби в резултат на пандемията".

Пуроператорите протестираха днес въпреки срещата, проведена с ресорния министър Стела Балтова през миналата седмица.

Павлина Илиева - председател на сдружение „Бъдеще за туризма“ обясни:

„В момента нямаше твърда позиция, която да каже: "да, аз ще направя всичко възможно за да отворя тази процедура и да могат нещата да се случат. Такъв отговор не получихме. Да, получихме уклончиво два варианта на работа - евентуално, ако се промени нормативната база, трябва да дойде Народно събрание, то да го изгласува и съответно ние да кандидатстваме, отваряне на процедурата. Ориентировъчно във времето, всичко това означава някъде към януари и това е под едно голямо условие, ако временната рамка бъде продължена“.

Гласуваната помощ за туроператорите трябва да се усвои през 2021 година. Ако това не се случи, средствата ще се върнат в бюджета и няма да достигнат до фирмите, се опасяват туроператорите.

"Ние разговаряхме надълго и нашироко в бранша защо рестрикциите се налагат само върху нас, а в същото време държавни и общински служители си ходят на работа неваксинирани. Затова настояваме и те да се ваксинират.
 

Взехме решение днес и от четвъртък от 15 часа в цяла България да започнат масови протести заради неравноправието към нашите работници“, каза пред БНР Еньо Енев, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия".

„Ние не сме срещу зеления сертификат, но и сроковете за това са изключително кратки, за да убеждаваме нашите служители за това. Но не е и правилно, ние да не ги допускаме до работа. Освен това от няколко дни търсим от РЗИ или през лабораториите да осигурим бързи тестове за нашите служители и а за клиентите. Оказа се, че под 30 лв. няма тестове, те са по 30 или 40 лв.", каза още в "Преди всички" Енев.

"Този проблем с тестването и зелените сертификати доведе до това в Пловдив в наши обекти, например клиентите да са много малко, щандове не бяха отворени. В същото време ние не можем да поискаме тези сертификати от проверяващите ни. Би могло да се помисли за още едно удължаване на сроковете за зелените сертификати, защото в провинцията нещата стават по-бавно.

Пари по мерките не получаваме, защото вие се водим реално не сме затворени със заповед на министъра, но работим с намален капацитет. В момента е пълнен батак. При предишните локдауни имаше ясни правила - затваряха - даваха помощи, бизнесът оцеля. Към момента, ако няма държавна политика, туризмът в България губи позиции на местно и световно ниво", обобщи Енев. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени