Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 октомври – Ден на строителя

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството.

С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година.

Каква е ситуацията в строителния бранш у нас и можем ли да измерим последствията от пандемията върху сектора?

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България:

инж. Валентин Николов“Годината е втората от един много тежък цикъл за света, обществото и България. Договорите са сключени при определени условия, а цените нарастват – това е световен процес. Той е свързан с много фактори, но е факт. Говорим за едно необичайно и екстремално нарастване на цените с много бързи темпове.

Строителството е консервативен отрасъл, инвестиционният процес е бавен и когато е извършено планиране при определени условия, а тези условия се променят драстично, се получава един сериозен срив на пазара.

Старите демокрации все пак имат някакви механизми за противодействие, докато ние от Централна и Източна Европа сега се учим.

Пандемията беше спусъкът, който задвижи доста процеси, но в никакъв случай не е само тя. Проблемите са много по-сложни и тепърва трябва да намираме тяхното решение.

Екологичните проблеми също са един много сериозен фактор, който тепърва ще играе роля в промените в нашия живот."

Повече от седмица се иска среща с премиера Янев

"Убедени сме, че такава среща трябва да се състои. И двете страни са заинтересовани. Ние искаме да предложим двустепенно решаване на въпроса – бърз вариант, който е сходен с румънския – с министерско постановление да се извърши индексация на цените.

В същото време трябва да започне една сериозна работа – както от страна на експертната общност, така и от страна на изпълнителната, а впоследствие и законодателната власт за изработване на един цялостен работещ механизъм. Налагат се промени в доста закони и нормативни документи. Тук отиваме към модела на Западна Европа."


Норма на печалба в строителството 

"Нормата на печалба в България е нормална. Създава се една невярна представа за това, че е прекалено голяма и надута. Тя е различна в различните сектори. Това е и подходът на нашите колеги от Западна Европа. В Люксембург до 2% ръст на инфлацията се поема от изпълнителя, строителя. Когато обаче в кратък период от време се получи такъв срив на пазара, тогава в различен процент са различните сектори – високо строителство, пътно строителство, електроизграждане, ВиК и т.н. Тогава с различен процент се коригира цената на строителния продукт.

Според мен високото строителство ще бъде секторът с най-много проблеми, защото то е с най-много компоненти, в него участват почти всички елементи от другите сектори."

Повече за проблемите в пътно-строителния сектор чуйте от инж. Валентин Николов в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, ksb.bg

От ноември 2019 г. Валентин Николов е изпълнителен директор на КСБ, но още от 2007 г. той е част от управлението на Камарата: от 2007 до 2010 г. е член на УС на КСБ; от 2010 до 2019 г. в три последователни мандата е председател на Контролен съвет (КС) на КСБ. Николов е завършил специалности „Търговия“ и „Икономическа журналистика“ в УНСС. Професионалната си кариера започва в Министерство на земеделието и хранителната промишленост и до 1990 г. работи в управлението на селското стопанство и хранителната промишленост в страната. От 1990 г. до 2003 г. работи в частния бизнес. От 2003 г. до 2014 г. е изпълнителен директор на „Промишлено строителство Холдинг“ ЕАД. От 2015 г. до настоящия момент е управител на „Адлон  Билдърс Къмпани“ ЕООД. От 2020 г. е и изпълнителен директор на Сдружение за възстановяване на Голямата Базилика в Плиска. Николов има богат опит в сферата на управлението, търговията и изграждането на промишлени, жилищни, обществени сгради и инфраструктурни обекти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна