Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко влошаване на германските експортни очаквания през октомври

Настроенията сред германските износители в индустриалния сектор се влошават съществено през октомври, тъй като проблемите с доставките на междинни продукти оказват сериозно негативно влияние върху износа на промишлено произведени стоки, показват резултати от проучване на икономическия институт Ifo.

През октомври индексът на производствените експортни очаквания в Германия спадна рязко до 13,0 пункта от 20,5% пункта през септември, достигайки най-ниското ниво от февруари 2021 г.

В сектора на електрониката и електричеството очакванията за износа също отслабват, но все още се задържат на високо ниво, като компаниите продължават да очакват добър международен бизнес.

Експортните нагласи обаче са далеч по-мрачни в химическата индустрия, където темповете на растеж ще бъдат значително по-бавни.

Подобна е ситуацията и в автомобилната индустрия.

В хранителната и мебелната промишленост се очаква износът да остане постоянен, докато текстилната и кожухарската промишленост сега се подготвят за намаляване на международните продажби.

Графика на експортните очаквания в промишлеността


Ден по-рано институтът Ifo отчете влошаване на германските бизнес нагласи през октомври за четвърти пореден месец, тъй като продължаващите проблеми с веригите на доставки и растящите цени се отразяват негативно на промишлеността и потреблението.

Всички тези показатели предполагат, че проблемите с доставките на суровини и материали и с растящите цени могат да окажат сериозно негативно влияние върху представянето на германската икономика през последното тримесечие на настоящата година.

Аналогична прогноза направи и немската централна банка Бундесбанк при представяне на своя последен месечен икономически доклад.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени