Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фейсбук пейпърс": Социалната мрежа подхранва реч на омразата и фалшиви новини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови разкрития, публикувани от водещи световни медии, потвърждават съмненията, че най-голямата социална мрежа в света - Фейсбук - подхранва речта на омразата, насилието и разпространението на фалшиви новини. АП, в. „Вашингтон пост“ и тв Си Ен Ен публикуваха така наречените „Фейсбук пейпърс“, които показват, че ръководството на компанията на Марк Зукърбърк не е в състояние да свали и предотврати публикуването на опасно съдържание.

„Най-голямата социална мрежа в света е изпуснала контрола“, пише АП.

Според новите публикации във "Фейсбук пейпърс" мрежата застрашава демокрацията в целия свят, но най-силно засегнати са развиващите се страни.

Сътрудници на Фейсбук отдавна са предупреждавали за рисковете от алгоритъма, подсилващ речта на омразата, но ръководството на компанията ги е неглижирало. За това разказа в телевизионно интервю бившият продуктов мениджър Фpaнcиc Xаyгън.

Според нея социалната мpeжа системно e пренебрегвала сигурността на потребителите. След американския Конгрес Хаугън се яви пред парламентарната комисия във Великобритания, която разглежда плановете за регулиране на компаниите за социални медии. Тя заяви, че социалната мрежа разглежда безопасността като източник на разходи за компанията. Според нея алгоритмите подтикват потребителите към крайности.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна