Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Животът е по-силен" – призовава зографът Диан Костов

Една уникална идея в поредната година с пандемия от Ковид-19, анонсираме я със зографа Диан Костов.

Той разказва за иконата "Света Богородица- Закрилница" и детските портерти, с покана към младите родители да се включат в проекта "Животът е по-силен".

Всички, които са станали родители, баби и дядовци, са поканени да се включат. Снимките на младия, зараждащ се живот, ще се превърнат в универсални символи на надеждата до Коледа.

Диан Костов пише: "Ще се радваме, ако детските лица украсят инсталацията, като на кадрите може да присъстват близките и родителите или да представляват малки ръчички, стъпка от краче, ехографска снимка, две малки чорапчета — креативността на мама и татко е предизвикана. Снимките могат да се изпращат на artkostov@gmail.com във възможно най-висока резолюция, за да бъде запазено качеството им при печата."

„През последната година и половина животът ни се промени много. Преминахме през страхове, разочарования, раздели. Сбогувахме се с любими хора. Нападахме се, разединявахме се при всяка удобна възможност. Имаше малко смирение, но пък много шум от всички и по всякакви въпроси.“, каза още Диан Костов.

Той е български художник и иконописец, завършил иконография във Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий". Като творец той се стреми да избяга от утвърдените начини за представяне на иконните изображения и влага в тях символи от времето, в което живеем. 

Самият той казва, че „пред съвременния зограф има два пътя – единият е да прави копия и да бъде занаятчия, другият е да се опитва да развива това изкуство и да бъде творец“. 

Освен множество изложби в България и света, художникът изографисва и редица църкви. Изписал е Св. Николай в Обрадовския манастир, Св.Георги в Пловдив, Св. Георги в Дупница, Св. Константин и Елена в Костинброд. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония. През 2019 г. Диан Костов е селектиран измежду стотици кандидати за участие в XII - Световно Биенале за модерно изкуство – Флоренция със своята инсталация „ Кой си ти?“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна