Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

Снимка: pixabay

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси подходи за подобряването му. Използването на психотерапия, музикотерапия, различни психо-социални интервенции не е нещо ново в лечението на хора с психични заболявания там.  
Музиката като средство за подобряване на психичното състояние се използва още в Стария завет. В книгата „Царе“ се казва, че когато Давид свири на арфа на цар Саул, тревогата и мрачните му мисли изчезват. 
Днес музикотерапията вече не се прави по усет и по интуиция, както в библейски времена, а се е превърнала в истинска наука, чиито възможности, за съжаление, в България не използваме достатъчно. Единици са държавните болници, където се предлага музикотерапия като част от общия терапевтичен план. Александровска болница е може би първата от тях, а в нея вече 10 години работи Цветина Панайотова. Цветина идва тук като цигуларка, участваща заедно със свои приятели в благотворителни концерти в различни клиники на болницата, а по-късно остава за практическия стаж по университетската си специалност „музикотерапия“, който я убеждава – но явно не само нея – в смисъла от нейната работа. Така се превръща в щатен музикотерапевт. 
Чуйте повече от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени