Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КНСБ иска спешен пакет от мерки за подпомагане, за да не се стигне до бунтове

Снимка: Ани Петрова

Инфлационните фактори задълбочават своя ход и цените на основни хранителни стоки и услуги продължават да се покачват, за което ключов фактор са цените на електроенергията, природния газ и петрола. Това сочи експресното проучване на КНСБ.

На годишна база пропан-бутанът поскъпва с 52 процента, бензинът и дизелът - с 30 на сто.

От синдиката настояват за втора актуализация на бюджета за тази година, която да позволи да се защитят бедните домакинства и работещите.

От КНСБ прогнозират, че инфлацията през тази година ще надхвърли 6 процента.

Спешният пакет от мерки до края на годината, който да защити бедните, включва увеличаване на минималната заплата на 700 лева още от първи ноември - тя се получава от половин милион от заетите у нас.

Синдикатите започват преговори в предприятията за ръст и на останалите заплати.

Хората на минимално обезщетение за безработица да получат добавка от по 120 лева за последните три месеца на годината е друго настояване, както и всички социални помощи да се обвържат към прага на бедност, изчисляван от синдиката на 460 лева в момента.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска спешно преразглеждане на енергийното подпомагане, което да позволи двойно повече хора да попаднат в системата, а за месеците януари, февруари и март, които са най-студените, да се дадат допълнителни суми към сега определените от 525 лева за целия отоплителен сезон.

Ако доходите не се компенсират заради ръста на цените, има опасност от бунтове, подобни на тези през 2013-а, предупреди синдикалистът:

„Политическата нестабилност, хаосът, в който се намира държавата, да стигне до подобни неконтролируеми и неуправляеми процеси“.

1 милион и 660 хиляди за хората с доходи под прага на бедност у нас. Това са близо 24 на сто от българите.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР