Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Резервата трябва да играе в едно от съчетанията

Ансамбъл
Снимка: Снимки: Анна Недкова, БФХГ


"България няма резерва на световното първенство, защото тя задължително трябва да играе в едно от съчетанията, такъв е правилника на Международната федерация. Няма коя от олимпийските ни шампионки да извадим, за да играе някой друг. Ние до сега не сме имали и не сме предполагали, че можем да имаме такъв проблем с травмата на Лаура. На олимпийските игри не се допуска резерва след влизане в олимпийското село. Ние там водехме резерви, и на индивидуалното и на ансамбъла, но до времето, в което бяхме на лагер, ако се случи нещо да влезе резерва. След влизане в олимпийското село не се позволява използването на резерва. Съществува риск за всеки отбор, ако се случи контузия да не участва в състезанието", така президентът на БФХГ Илиана Раева обясни пред БНР липсата на резерва с ансамбъла на световното първенство по художествена гимнастика, което започва утре в японския град Китакюшу.

ансамбъл България

Припомняме, че ансамбълът се оттегли от участие в шампионата на планетата заради травма на олимпийската шампионка Лура Траатс, която се е обострила.

Вчера момичетата са провели две тренировки и след втората Лаура е получила много силна болка. Последвала е консултация с д-р Мариян Добрев, като той е преценил, че гимнастичката не може да играе на световното първенство.

"Лаура има дискова херния на врата от доста време, но тя никога не й е създавала проблеми. Докторът е категоричен, че не трябва да играе“, добави Илиана Раева.

За олимпийските шампионки от Токио Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс това трябваше да е последното състезание в техните кариери.

Президентът на БФХГ Илиана Раева разкри пред БНР, че бенефиса на олимпийските ни шампионки ще се състои на 16 декември в "Арена Армеец".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!