Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев проведе среща с фармацевти

Изтича договорът между НЗОК и Българския фармацевтичен съюз

Асена Сербезова и Димитър Маринов
Снимка: Ирина Недева

Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе колективен иск от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет. БФС е първата съсловна организация, която е принудена да направи това, поради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, което съществува от години в системата на здравеопазването, но особено отчетливо бе демонстрирано от държавата по времето на пандемията от Covid-19.

Президентът Румен Радев проведе среща на 26 септември с представители на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България:

"Пандемията от Covid-19 е едно особено време - време, което показа и изкара на показ недостатъците на системата в това да управляваме на парче, а не в холистична цялост. Една изключително важна система, защото изконно човешко право е правото на здравеопазване и равен достъп до лекарства“, каза за БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

По думите ѝ нормативната уредба определя фармацевтите като "продавачи в бели престилки".

В писмото си фармацевтите написаха още: От началото на месец септември Българският фармацевтичен съюз многократно е настоявал за среща с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира и обезпечи нормалната работа на аптеките с НЗОК, но такава среща до момента няма. Едва след завеждането на колективния иск бе получено писмо, което отново прехвърля отговорността към друга институция. БФС настоява за отговорно поведение от българските институции, разумен диалог и равноправно отношение към всички съсловия - обратното би задълбочило хаоса в системата и би създало затруднения за пациентите.

В предаването "Хоризонт до обед" Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз коментира, че договорът, по който работят Българския фармацевтичен съюз и Националната здравно-осигурителна каса изтича в края на месец октомври, но все още няма подписан нов договор или анекс за удължаване на предишния договор.

„Ние силно се надяваме и вярваме, че отговорните институции ще обърнат внимание на нашите забележки, искания и настоятелните ни молби, защото всичко, което искаме е много добре аргументирано. Ние настояваме в националната здравно-информационна система, като повтарям, че проблемът  там не е технически, проблемът е организационен, ние много настояваме вътре да залегнат контроли, които в момента Националната здравно-осигурителна каса има към аптеките в момента на отчитането".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР