Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Илай Ретиг: Без газопровод Израел трудно може да доставя синьо гориво на Европа

Снимка: БГНЕС

"В момента газта в Европа поскъпва и тя търси нови източници за доставка. Между тях са доставки от Израел. Но газта не е стока, която лежи на лавицата и може да бъде продадена веднага щом има изгодна оферта. Преди година и половина бе подписано споразумение между Израел, Кипър, Гърция и Италия за изграждане на най-дългия газопровод в света, при това по дъното на Средиземно море. Съоръжението е сложно технически заради голямата дълбочина, по която трябва да мине тръбата и сеизмичните зони около остров Крит. Проблем е и спорът между Турция, която смята, че проектът пресича нейната морска икономическа зона, срещу което се обявяват Кипър и Гърция. Миксът от технически и политически проблеми бави началото на проектирането". 

Това каза пред БНР Илай Ретиг, преподавател по стратегии на морската икономика в университета Бар Илан. 

В Европа и в Азия се борят с енергийна криза. Природният газ поскъпна повече от 10 пъти. Причините за шоковите цени на енергоносителите са както икономически, така и политически. Има и страни, подминати от енергийната криза. Една от тях е Израел. 

Дни преди да се оттегли от политиката, Ангела Меркел посети Израел. Знае се, че един от осъжданите въпроси е била енергийната криза и възможностите Израел да помогне на Европа. 

По предварителни разчети най-дългият газопровод в света ще струва над 7 милиарда евро, което поставя под въпрос рентабилността му. Газовите находища са частни и инвестициите за строителство на газопровода трябваше да са лична инициатива. Нито една от подписалите споразумението държави не смяташе да вложи и цент от бюджетните си пари за него. Изчакваха, защото разчитаха, че ще успеят да развият алтернативни енергийни източници. И изведнъж се оказахме в енергийната криза, която завари много от държавите неподготвени. 

Без газопровод Израел трудно може да доставя синьо гориво на Европа. Изграждането на съоръжения за втечняване на газ и танкери, които да го пренасят до бреговете на Европа ще отнеме поне две години. Освен това отново стои въпросът за рентабилността, тъй като не е изяснено какви са количествата в трите находища край бреговете на Израел. В момента 70% от енергийния микс на страната идва от природния газ, останалата енергия се произвежда от въглища и ВЕИ, предимно слънчева енергия. Израел планира до три години да изведе от експлоатация въглищата, но не планира да ги замени с природен газ. Бъдещето е във възобновяемите източници.

Все пак се говори, че съвсем наскоро е подписан договор между страни от Европа и Египет за износ на втечнена газ с танкери, за който арабската държава има съоръжения. Какво ще е участието на Израел в тази сделка?

Израел и Египет са свързани с газопровод, но няма договори за износ на допълнителни количества газ към Египет. Договорите между двете страни са дългосрочни и според сегашната конюнктура фиксираните в тях цени са ниски. Но едва ли ще бъдат увеличени квотите за износ. В момента могат да се реализират големи печалби, но ние се съобразяваме с програмата за използване на газта в самия Израел. Предвижда се да се изградят заводи в пустинята Негев и там газта да бъде суровина за производство на амоняк и карбамид. Те имат по-висока цена на пазара от сурова газ, а и ще се създадат още работни места за мастното население, допълни Ретиг в предаването "Нещо повече". 

За Израел е благоприятно, че не е от местата, които тази зима енергийната криза ще засегне. Но това не трябва да го успокоява. Безспорен факт е, че всяка криза се разрешава по един или друг начин. Най-вероятно, учени и практици още тази зима ще впрегнат сили за създаване на алтернативни енергийни източници. Израел, която е страна на иновациите, също максимално трябва да напрегне сили и ум. Точно сега е времето да се отговори на предизвикателството. След 20 години ще е късно. Конкуренцията ще е много силна, но би трябвало не само за измислят, но и внедрят корено нов и нестандартен енергиен източник. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР