Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевти искат от държавата по 10 лева за обслужване на Covid рецепта

Президентът Румен Радев се срещна с представители на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България
Снимка: БГНЕС

Българският фармацевтичен съюз поиска системата за издаване на електронни рецепти, да бъде променена така, че общопрактикуващите лекари да не могат да допускат грешки предписване. А таксата за обслужване на рецепта за Covid да стане 10 лева. Тези и други искания изложиха в президентската институция, където присъства здравният министър и председателят на Надзорния съвет на Здравната каса.

Неволните грешки на лекарите, струват незаплащане на лекарствените продукти от Здравната каса към фармацевтите, за всяка обслужена, но сгрешена рецепта. Затова те искат оптимизиране на електронната система. Това заяви проф. Асена Сербезова от Българския фармацевтичен съюз. Съюзът настоява и за заплащане на обслужена рецепта.

"Единственият начин това да се случи - тази подкрепа за дейност на първа линия - е чрез увеличението на таксата, както и чрез  въвеждането на такса за рецептите за Covid. Години наред на практика нормативната система ни натиква в ролята на продавачи в бели престилки".

По време на срещата здравният министър Стойчо Кацаров обеща исканията на фармацевтите да се заложат в бюджета догодина:

"Повишаването на заплащанията на фармацевтите са решими въпроси - въпрос на изчисления, въпрос на преговори на бъдещия Закон за държавния бюджет. Действително мащабът наистина и не е такъв, че да бъде непосилен за здравната система".

Искането на фармацевтите е за всяка рецепта по Здравна каса да получават по 4 лв., а за всяка рецепта за Covid по 10 лв.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени