Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Алберто Сан Хуан присъства на премиерата на филма "Сантиментално" в България

Филмът бе представен по време на кино-литературния фестивал Cine Libri

Испанският актьор Алберто Сан Хуан гостува на фестивала Cine Libri
Снимка: Илиян Ружин

"На първо място смятам че, търсенията, темата, идеята са на този, който е създал филма, а именно това е каталунският режисьор Сеск Гай - той е много известен в Испания и тук виждаме неговото търсене за това как любовта и желанието да просъществуват по-дълго време между двойките, както и трудността това да се случи. Така че аз чрез моето участие успях да предам тези търсения и вълнения. И за мен смисълът на живота е да обичаме, но не е нужно задължително да се случва във връзка, да е само романтичната страна, има токова  много начини да се живее в любов", каза за БНР испанският актьор Алберто Сан Хуан. Той бе в България по повод премиерата на филма "Сантиментално" по време на кино-литературния фестивал Cine Libri, в който играе и получи награда „Гауди“ за 2021 за най-добър актьор в поддържаща роля.
Жаклин Вагенщайн, основател на Cine Libri    Снимка: Илиян Ружин

Актьорът е участвал във филмите „Под звездите“, „Докато спиш“, „Другата страна на леглото“.

"Наистина много малко знаех за вашата държава, но приемам това пътуване до България като предизвикателство оттук нататък да науча тепърва много неща за вас и вашата култура, както и повече за българското кино, за актьорите, тъй като наистина има много българи, които живеят и работят в Испания", допълни в интервю за предаването "Нощен хоризонт" Алберто Сан Хуан.

Публиката в кино „Люмиер“                     Снимка: Илиян Ружин

Той представи и негов спектакъл „Amar” ( „Да обичаш“).

"Не мога да кажа, че имам някакви конкретни планове или, че ще се впусна сега да правя определени неща, но със сигурност ще продължа да работя. Що се отнася до нови проекти - да, ще представя два нови филма, които направих след филма „Сантиментално“ -  това са филми на режисьора Алекс де ла Иглесия, а другият е на Даниел де ла Орден. Освен че участвам във филми, аз непрекъснато се занимавам с театъра, сега подготвям и текст по Лорка, това е разказ, който самият Лорка пише, докато живее в Ню Йорк. А тук в България представихме именно спектакъла " Amar"  -  „Да обичаш“, съвместна сценична творба с китариста и композитор, който е от  Аржентина  - Fernando Egozcue. От много години с Fernando правим подобни представления, рецитали - вече повече от 10 години и акцентът пада върху Златният век на испанската литература - Поколение 27, писатели и поети, които по времето на диктатурата и режима на Франко са изгнаници и творят в различни точки на света и по-специално в Латинска Америка. Друг проект е рецитал, който е изцяло свързан с творчеството на Мачадо. А спектакълът „Аmar” - „Да обичаш“, наистина се радваме, че имаме шанса да го представяме често, тъй като е спектакъл, пътуване из творбите на Санта Тереза, Сан Хуан де ла Круз, поезията на Лорка, Мачадо, или песни на Мануел Серат, Каетано Велосо, литературата на Бенедети и много други произведения".

Той коментира и някои политически процеси в Испания.

"В Испания след появата на 15М - фракция, която с появата си отбеляза напредък в демократичната култура, имаше от различни страни, властимащи съпротива, тъй като самите те видяха, че бяха подложени на риск някой техни привилегии. И сега мога да кажа, че в Испания има обръщане към авторитаризма, да, тече един такъв дискурс. Да, не в правителството, но виждаме, че е представен в Парламента, в съдебната система, в средствата за масова информация, в част от обществото. В този смисъл не е лесно".

Алберто Сан Хуан и Мария Луиса Сантос    Снимка: Славена Илиева

Директорът на Института Сервантес в България Mария Луиса Сантос сподели за "Хоризонт" впечатленията си от гостуването на испанския театрален и киноактьор Алберто Сан Хуан.

"Наистина се радваме на неговото присъствие тук и то много, въпреки пандемията. Още повече се зарадвахме като разбрахме, че е избран филмът "Сантиментално" да бъде излъчен тази година на фестивала Cine Libri. Първото нещо, което ми хрумна е да поканим Алберто Сан Хуан, той е един от най-добрите испански актьори, да го поканим на среща-разговор със студентите, изучаващи испански език в България. Алберто Сан Хуан играе в театъра и в киното, и в присъствието на студенти, посланици ние го поканихме като институция да направи представяне на монолози, които той обикновено изпълнява. И за наша радост Алберто Сан Хуан прие и ние наистина сме много горди от случващото се тук. Аз лично не го познавах, но след като се запознах, разбрах колко достъпен и скромен е той, фин, коректен, очарователен, един свободолюбив дух и в същото време много известен актьор, така че ние като институция сме много благодарни за възможността да ни гостува".

Тя коментира, че както се дават наградите "Златна Палма" в Кан или "Златният Лъв" във Венеция, в Испания от средата на осемдесетте се връчват награди за испанско и латиноамериканско кино.

"Но също така се дават и награди и на испански филми. Това са наградите "Гоя", а "Гоя" както се досещате е от великите испански художници от 19 век. И се връчва бронзова скулптора, представляваща главата на Гоя. Алберто Сан Хуан спечели тази награда  (де репарто) , тоест за второстепенна роля. А в Барселона - област Каталуня, се правят друг вид награди и носят името на Гауди,  в чест на великият каталунски архитект, който изгради катедралата Светото семейство (Саграда Фамилия), помогна за изграждането на други сгради, както в Испания, така и в чужбина.  И тази година той получи и двете награди. На национално ниво най-добър актьор от второстепенните - "Гоя", а другата е тази, която се дава в Каталуния с името Гауди".


Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна