Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДФЗ изплаща субсидиите по схемите на директните плащания

Снимка: БГНЕС

Фонд  "Земеделие" започна да изплаща субсидиите по схемите на директните плащания за тазгодишната кампания. Първите, които получиха пари, са животновъдите, към които са насочени близо 19 милиона лева. Веселина Миланова с подробностите

Плащането е първи транш по схемата за преходна национална помощ, не е обвързано с производството и се разпределя между 3729 фермери. Ставката се определя със Заповед на министъра на земеделието. При първия транш говедовъдите получават субсидия от 108 лв. и 14 стотинки, а биволовъдите - по 189 лв. и 24 стотинки на глава животно.

Съгласно европейските регламенти право на Подкрепа по схемата имат фермери които са отглеждали поне 10 говеда и биволи през 2009 година и към датата на подаване на заявлението за субсидия продължават да отглеждат поне 70% от референтния брой животни.

От Фонд „Земеделие“ припомнят, че преходната национална помощ представлява намаляваща функция от одобрение от Европейската комисия бюджет на схемите за национални доплащания за 2013,-а през 2021 година финансовият пакет може да достигне най-много до 50% от сумата през 2013 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени