Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилски сенатори одобриха доклад с тежки обвинения към президента

Жаир Болсонаро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисия в бразилския Сенат гласува в подкрепа на препоръка срещу президента Жаир Болсонаро да бъдат повдигнати обвинения заради действията му по справяне с пандемията от Covid-19, предаде Би Би Си.

Седем от общо 11 членове на комисията подкрепиха доклад, който зове за девет обвинения към Болсонаро, сред които престъпления срещу човечеството.

Председателят на комисията Омар Азиз ще изпрати днес доклада на главния прокурор.

Държавният глава настоява, че „няма абсолютно никаква вина“.

Потвърдените жертви на коронавируса в Бразилия са над 600 000 души – по този показател страната е на второ място в света след САЩ.

Няма гаранция, че гласуването ще доведе до обвинения в съда, тъй като препоръките в сенатския доклад трябва да бъдат разгледани от главния прокурор, който е назначен от Болсонаро и се очаква да защити президента. 

В доклада правителството е критикувано, че е позволило на коронавируса да се разпространява в страната с надеждата да се придобие колективен имунитет, а Болсонаро - заради разпространяване на фалшиви новини за пандемията.

В доклада от над 1300 страници, отнел на комисията, контролирана от опозицията около 6 месеца, пише още, че и други 77 души, включително трима от синовете на президента и две компании са извършили престъпления. Сред тях са губернаторът на щата Амазонас, където заради недостиг на кислород починаха хора от задушаване по-рано тази година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени