Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Този екран - "На кой избор желая да гласувам" ще обърка и затрудни избирателите

Стефан Манов: Във Франция ваксинацията буксуваше преди въвеждането на зеления сертификат

Сега всички ученици и студентите във Франция са присъствено

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова

"Във Франция преобладаващите обществени настроения винаги са бил досега за едни по-строги мерки, които да ограничат разпространението на вируса. Оттам има един общ политически консенсус за въвеждането на зеления сертификат, който тук се нарича "санитарен пропуск", каза пред БНР Стефан Манов от Тулуза, член на Обществения съвет към ЦИК.

"През юли той стана задължителен за всичко практически. Той е валиден за пътувания навсякъде, за преболедуване той е валиден за шест месеца. Когато сравнявам с България, уви това лято мерки у нас нямаше и уви сега го плащаме. България изпусна да се поучи от това, което ставаше по света, да предвиди, че това я чака и България", заяви още Манов.

Той посочи, че във Франция се очаква приемането на второ четене на Закон за удължаване на извънредното положение до 31 юли догодина скоро. Това е защото предстоят през април догодина избори за президент и понеже след февруари парламентът се разпуска няма да има кой да валидира такъв закон.

По думите на Манов във Франция политиците открито призовават хората да се ваксинират. А мерките към децата не са толкова строги, колко към децата в  България. Но Франция е една от малките държави, която има по-либерални мерки към децата и учениците.

"Тестовете в училищата да доброволни, иска се съгласието на родителите. Децата обаче носят маски, дори тези на 6 години. Сега обаче са свалени от края на лятото. Тук пикът на вълната беше юли.

Сега всички ученици и студентите са присъствено", пояси Манов.

Във Франция ваксинацията буксуваше преди въвеждането на зеления сертификат. Всъщност тук всички се ваксинират - учители и държавни служители. Тя не е задължителна, но няма социални групи, които да се въздържа. Когато няколко хиляди от здравните служители, за които ваксинацията е задължителна, бяха отстранени от работа, сега се върнаха две трети от тях вече ваксинирани", поясни Манов.

"Сега няма нужда се подават заявления за гласуване на българите зад граница, заради автоматичното разкриване на СИК според Изборния кодекс. Но че има умора от гласуването, това е видно. Не смятам, че ще възникнат сериозни проблеми с гласуването зад граница все пак", коментира и тази тема членът на ОС към ЦИК.

Според Стефан Манов няма силна и активна кампания за изборите 2 в 1 към групите, които имат задръжки с машинното гласуване. Няма такава кампания за възрастните хора, които не искат да боравят и с банкомати досега.

Този екран - "На кой избор желая да гласувам", създава объркване. Това е нов елемент и напълно излишен според мен. Това също ще забави гласуването, а може и да не успееш да гласуваш и за двата избора. А също и екранът - "Сигурни ли сте, че това искате да изберете", също ще обърка хората", каза още Манов.

По думите му тази компютърна логика е по-близо до младите хора само.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна