Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу кариера за варовици край с. Самоводене

Протест в Самоводене
Снимка: Здравка Маслянкова (архив)

Във великотърновското село Самоводене повече от 500 жители се включиха в протестна подписка срещу експлоатацията на кариера за варовици в покрайнините на населеното място. Инвестиционното намерение е на фирма от Търговище за 35-годишна концесия на находището, което подава и в защитена зона по „Натура 2000“.

Бъдещата кариера е на по-малко от километър от регулацията на Самоводене. Валентин Мицканов, председател на инициативния комитет в селото срещу кариерата, заяви, че хората се притесняват за имотите и обработваемите си земи. Най-засегнати ще са 1500 декара ниви до находището:

„Те опират до кариерата, даже пътят, който е покрай блока, влиза в очертанията на бъдещата кариера. Тук ще бъде ад. Селото ще бъде разбито, това са камиони от над 50 тона. Това е карстов район, който е вододайна зона на селото“.

Близо 2000 са жителите на Самоводене, протестната подписка срещу кариерата ще се събира още две седмици, след което ще бъде внесена в компетентните институции, включително и в Регионалната екологична инспекция във Велико Търново. Инвестиционното намерение е в начален етап, посочи Янина Николова от РИОСВ:

„След като потвърдихме допустимостта му, определихме процедурата, която е задължителна оценка на въздействието на околната среда, съвместена с оценка на въздействието на защитена зона от мрежата „Натура 2000“. 

От търговищката фирма инвеститор заявяват, че предстоят срещи и обществено обсъждане с жителите на Самоводене. 

Местните хора са готови на крайни действия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!