Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Стойнев: В предизборната си агитация кандидат-депутати правят ненаучни внушения за ваксините

Диана Евтимова: Отчитаме най-малко разходи за агитация в медиите в тази трета предизборна кампания

избори
Снимка: радио Видин

"Отчитаме най-малко разходи за агитация в медиите в тази трета предизборна кампания“, каза пред БНР Диана Евтимова от Института за развитие на публичната среда. 

„ По отношение на президентските кампании, там кандидатите са издигнати предимно от инициативни комитети и те се финансират през дарения и медийни пакети. Според решение на ЦИК стойността на тези медийни пакети е около 850 хиляди лв. Даренията са само от физически лица и са без таван. Така че виждаме оскъдна медийна кампания“, каза още Евтимова.

По думите и сумата за медиите общо за двете кампании е малко над един милион лева . 733 хиляди лева за агитация за парламентарните избори и малко над 305 хиляди лева са отделени за президентските избори", каза още Евтимова.

Веселин Стойнев

„Не може да се каже, че няма плураризъм, разнообразие от кандидати, от гледни точки, от конкуренти както сред партиите на статуквото, така и сред партиите на промяна“, коментира пред БНР журналистът Веселин Стойнев настоящата предизборната кампания.

„Интересно е проявлението на т.нар. В отбор, който мнозина избягват. Но сякаш точно там сега става по-интересно – тези хора сякаш представят едно симпатично реалити шоу, изпускащо парата на надвикването - едно мило представление...

Техните призиви вече не се възприемат като ненормални, както беше преди години, а за симпатични“, смята Стойнев.

По думите му това все повече ни приближава до средновековието и в едни криво разбран плурализъм се дава право на всякакви ненаучни мнения особено сега от кандидати за дупутати особено по темата за ваксините и пандемията.

"В предизборната си агитация кандидат - депутати правят ненаучни внушения за ваксините. Това е тотална безотговорност", каза още Стойнев.

Още по темата в звуковете файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени