Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДФ: Дарителството в България бележи сериозен ръст през 2020 г.

Красимира Величкова: Компаниите бяха най-щедрите дарители от началото на пандемията

Красимира Величкова
Снимка: Здравко Петров

"В първите няколко месеца на миналата година от март до юни се даряваше предимно за медицински цели  - апаратура, консумативи. После даренията се насочиха към уязвимите групи- деца и възрастни хора, защото и там имаше нужда заради изолацията и заради дистанционното обучение", разясни в "Преди всички" Красимира Величкова от Български дарителски форум.

"За пръв път отчетохме, че компаниите изместиха фондациите в условията на екстремна криза. Най-големият спад беше през юли - септември, може би защото решихме, че кризата е отминала.

Частните дарители в страната са дарили над 117 милиона лева. 117 237 895 лева са дарени от компании, фондации, физически лица и еднолични търговци през 2020 г. са. Това е ръст спрямо 2019 г. с 19% или 18,3 млн. лева повече.

Здравната, социалната и образователна сфери остават топ приоритетите на частните дарители в България през различната, пандемична 2020 г. Това показва анализът на Български дарителски форум за обема и тенденциите в дарителството в България през 2020 г.

Хората в България са дарили 14 639 489 лева. Дарителският избор, както и предишните няколко години, е главно за социалната подкрепа. Но спрямо предходната година, в отговор на кризата, е нараснал делът на дарителите за здравеопазване. Макар изрично обозначилите се като дарили заради Covid-19 кризата, да са 8 на сто, има съществен ръст за здравните каузи като цяло (от 42% до 56).  Ръст бележат и даренията от физически лица които даряват пари, вещи, труд като и трите регистрират увеличение  (от 40% на 47%).

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени