Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на заразените с коронавирус в Пловдивско, болничните легла се изчерпват

Снимка: БГНЕС

Голям е броят на заразените с коронавирус само за денонощие в Пловдив и областта - 630 души. За сравнение през вчерашния ден те били 538, сочат данните на РЗИ. В същото време от болниците предупреждават, че интензивните легла са на изчерпване, а медицинските екипи в Covid отделенията са на ръба на силите си. 

Натискът към здравната система е вече много сериозен, предупреди директорът на пловдивската болница „Каспела“ проф. Илиан Дойков: 

„Персоналът е преуморен. Денонощно са на този пост“.

Трудно се справят с графиците за обслужване на пациентите и в болница „Еврохоспитал“, където има разкрити 25 легла за средно тежки случаи. За съжаление в последните дни се увеличават болните, които се нуждаят от интензивно лечение. В момента те са 10 , а наличните интензивни легла са 6, каза управителят на здравното заведение д-р Димитър Димитров.

„Някъде около порядъка на 4-5% са ваксинираните, които са постъпили за стационарно лечение. Слава Богу, нещата при тях протичат много по-леко, което отново поставя на дневен ред ваксините“.

Междувременно , заради бързото нарастване на броя на пациентите , които трябва да бъдат хоспитализация в Карловската болница увеличиха на 50 леглата в Covidотделението . В болницата в Първомай също отчитат тази тенденция. Там при 31 разкрити легла са запълнени 26. Ръководствата и на двете лечебни заведения също отбелязват , че около 90% от лежащо болните с Covidса неваксинирани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!