Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 лекари, 10 сестри и 7 санитари се грижат за 85 пациенти

Пълно е Covid отделението във видинската болница

Снимка: Радио Видин

Отделението за лечение на пациенти с Covid във видинската болница е пълно. 85 са настанените, двама от тях са в интензивния сектор, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова

"В момента в МБАЛ "Св. Петка" в ковид структурата са настанени 85 души, към момента казвам, но цитирам данни от 8 часа сутринта, тъй като има движение от тогава до сега - изписани, постъпили нови болни. Но това е, сутринта бяха 85 пациента, от които двама са в момента в отделението по реанимация в по-усложнено, тежко състояние, останалите са в структурата за неусложнено състояние. 

Това са прекалено много пациенти, които се поемат от едно болнично заведение. В последната седмица трайно остава тенденцията за насочване към нашата болница на пациенти от Белоградчик и общините, които обслужва болницата в Белоградчик. Там има разкрити 10 легла и те вероятно са пълни, може би това е причината, но нашият капацитет не е безкраен. 90 разкрити легла в едно болнично заведение, може да се направи справка, едва ли rма в страната много болници, в които има настанени 90 пациента. Тъй като в тази болница се лекуват и пациенти и с други заболявания, с всички други заболявания от областта - добра или лоша - това е единствената голяма многопрофилна болница в област Видин.

Обслужването на ковид пациентите в момента е от 5 лекари, 10 сестри и 7 санитари. Няма никаква възможност да се изведе още персонал за обслужване на такива пациенти, също така не е нормално да бъдат преструктурирани и повече легла да отидат в Covid структурата, тъй като в останалите отделения също трябва да има пациенти. Тоест, хората си боледуват и се настаняват в болница и тези пациенти трябва да се обслужват от персонал. Това го казвам като факт, без да се оплаквам или да мрънкам. Съвсем отговорно казвам, че това са възможностите не само на нашата болница, а предполагам и на всяка болница в страната. Положението е много сериозно. Видин е една от областите с най-висока заболеваемост в момента. Аз апелирам гражданите, единственото нещо, което биха могли да направят за себе си и близките си, да спазват предпазните мерки, които са обявени и ваксинацията е основен фактор в борбата с тази болест. Ваксинирането е много важно за здравето и живота на гражданите".

За ситуацията са уведомени Регионалната здравна инспекция, здравното министерство и областната управа. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна