Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващите три години ще са много ключови за това как ще изглежда БНР в бъдеще

Милен Митев: Ако има опит за натиск, няма да позволя да достигне до журналистите в БНР

Най-важното е Радиото да отстоява позицията на източник на достоверна информация

Снимка: Иван Русланов

"Иска ми се в първите месеци да имаме ясна стратегия за трите години. Най-важно ще е да направим внимателен анализ на това къде се намираме в момента по отношение на ключовите дейности на Радиото - както на програмите, така и на новите дигитални продукти, за да можем да направим ясен план как се движим напред и как развиваме своите медийни услуги, за да бъде БНР все така значимо за обществото". Това каза в предаването "12+3" Милен Митев, избран от СЕМ за генерален директор на БНР.

Той беше категоричен, че ще направи всичко по силите си, ако се появи натиск към него - икономически или политически - да го отблъсне, за да не позволи той да достигне до журналистите в обществената медия:

"Това е една от основните задачи на ръководството - в лицето на директор, Управителен съвет и директори на програми и дирекции - да поемат в себе си напрежението и да не позволят то да достигне до хората, които създават програмата. Трябва да положим максимални усилия, за да им осигурим този комфорт. Журналистите да знаят, че няма да има намеса в тяхната преценка - както от ръководството на БНР, така и от някакви външни икономически или политически интереси".

Новият генерален директор на БНР подчерта, че досега не се е сблъсквал с такъв натиск и изказа надежда и занапред да е така:

"Надявам се, че каквото и да предстои, ще успея да издържа на това напрежение и да продължавам да отстоявам ценностите на Радиото".

Митев определи като основна цел за следващите три години:

"Радиото да пренесе основните си предимства и традиционни ценности не само в ефирните си програми, а и във всички нелинейни медийни услуги, които ни предстои да развиваме. Марката БНР да се наложи като синоним на проверена информация, на плурализъм на мнения, на свобода на словото не само в ефира, а навсякъде, където БНР присъства".

Според него продължителността на мандата, който е три години, не е достатъчна и пречи на по-дългосрочни планове:

"За самата организация бе било по-полезно, ако мандатът се удължи. Това е тема за бъдещи дискусии и аз, към настоящия момент, съм длъжен да разсъждавам в рамките, които ни поставя законът". 

По думите му следващите три години ще са много ключови за това как ще изглежда БНР в бъдеще, "тъй като ефирните програми са безконкурентни, но е важно тази полезност за обществото да се пренесе и във всичко друго, което Радиото прави и извън ефира":

"БНР трябва да разшири погледа върху себе си. ... Радиото трябва да стане медията, към която се обръщат и младите хора, които очакват друга опаковка на съдържанието". 

Финансирането на БНР е най-важният въпрос, посочи той и уточни:

"То не е самоцел, а следствие от нашата обществена мисия. Обществото, чрез законодателния орган, трябва да дефинира какво иска от БНР. ... Финансирането трябва да се определя от мисията на обществената медия". 

Милен Митев обясни, че развитието и промяната в Радиото трябва да се приемат като част от културата на организацията:

"Covid пандемията ни дава и много възможности, защото в ситуация на криза хората се обръщат към обществените медии - като източник на достоверна, проверена информация. Най-важното е БНР да отстоява и запази своята позиция на източник на достоверна информация". 

Митев призна, че технологично Радиото изостава, "но не толкова драматично, както някои се опитват да ни накарат да повярваме":

"Изоставаме на някои места. В някои регионални програми има драматична нужда от подобряване на техниката, с която работят. Оптимист съм, че ще успеем да наваксаме това". 

Първото, което ще направи новият генерален директор на БНР:

"Ще проверя какво е в момента конкретното финансово състояние на Радиото и какво можем да направим до края на тази година".

Интервюто на Петър Волгин с Милен Митев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна