Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в болницата в Шумен

Снимка: Радио Шумен

Изискването да се правят антигенни тестове през ден усилва и без това напрежението, с което работят медиците в Шуменската болница. Към недостига на персонал и увеличаващия се брой болни при тази вълна на коронавирус се прибавя и задължението да се тестват.

Медицинската сестра Фатме Садредин от кардиологичното отделение и лаборантът Донка Димова смятат, че не трябва да се действа от днес за утре.

"На седмица към 15 лв. ще излезе, което от заплатата ще се изтегли. Мисля, че ще доведе до напускане на работа. Недоволна съм от ситуацията, в която сме поставени. Мисля, че това е решението, но засега нямам друг избор", каза Фатме Садредин, медицинска сестра  в МБАЛ- Шумен.

"Заплащането е малко, персоналът е натоварен и сега като трябва да си плащаме и по 5 лв. за тези тестове, не си заслужава", посочи Донка Димова, лаборант.

Според медиците заповедта не отчита специфични случаи, при които не е възможно да се ваксинират. Нарушава и правото на избор, освен че финансово ги утежнява. Тези аргументи отчита председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Десислава Найденова. 

"Има недоволство сред работещите. Тестовете, които трябва да си пускат самите колеги, санитари,  медицински сестри, които не са преболедували или са минали периода от 1 година, а и не са ваксинирани, имат такса за пробовземане 5 лв. И това  трябва да се прави на всеки 24 часа, което утежнява финансово най-вече персонала от медицински сестри и санитари", отбеляза тя.

Директорът на болницата д-р Димитър Костов смята, че заповедта делегира права, а не ги отнема. Според него, ако тези такси са за сметка на бюджета на болницата, ще бъде ощетяващо към медиците с ваксини.

"Тези хора са решили, че не вярват във ваксините и не са се ваксинирали. Защо трябва за сметка на бюджета на болницата да се правят тестовете им, като по този начин ще ощетим останалите, които са предприели всички грижи за своето здраве, а и за общественото здраве", подчерта д-р Костов.

Интересът към ваксините обаче се е увеличил, вече 70% от болничния персонал е ваксиниран или преболедувал коронавирус.

Чуйте репортажа на Здравка Русева и гласовете на хората.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени