Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС: Полша да плаща по милион евро на ден за спряната дейност на съдийската дисциплинарна камара

| обновено на 27.10.21 в 17:33
Съдът на Европейския съюз в Люксембург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдът на ЕС осъди Полша да плаща по един милион евро на ден за това, че не е спряла дейността на спорната съдийска дисциплинарна камара, предава Франс прес.
Европейската комисия поиска налагането на глобата миналия месец, след като Полша не се съобрази с по-ранно решение от юли за спиране на дейността на камарата.

Варшава: Глобата на Съда на ЕС от 1 млн. евро е узурпация и изнудване

Полските власти смятат, че решението на Съда на Европейския съюз да наложи на страната глоба от 1 млн. евро на ден до произнасянето на решение за премахване на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд, за което настоява Европейската комисия, е узурпация и изнудване. Себастиан Калета, заместник-министър на правосъдието на републиката, заяви това в Туитър.

"Съдът на Европейския съюз напълно пренебрегва полската конституция и решенията на Конституционния съд. Той действа извън своята компетентност и злоупотребява с налагането на парични глоби и временни мерки", пише той.

"Това е следващият етап от операция, целяща да отнеме правото на Полша да влияе върху устройството на своята държава. Това е узурпация и изнудване", посочи заместник-министърът на правосъдието.

Финансовите санкции срещу Полша бяха поискани на 9 септември от комисията на ЕС, която отговаря за наблюдението на върховенството на закона в ЕС. Сега те са дължими, докато Полша не изпълни разпорежданията на Съда на ЕС, припомня БГНЕС.

На 5 август председателят на Върховния съд на Полша Малгожата Мановска издаде две решения за ограничаване на дейността на Дисциплинарната камара във връзка с решението на ЕК от 15 юли. Лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви в интервю за Полската агенция по печата, че Дисциплинарната камара в сегашния ѝ вид ще бъде премахната.

Според него се планират реформи, според които не се планира в Полша изобщо да няма такава структура - тя ще се появи в различен формат. На 17 август полските власти изпратиха отговор до Европейската комисия по спорния въпрос за функционирането на Дисциплинарната камара на Върховния съд на републиката, като обявиха плановете си да я разпуснат.

Това решение беше потвърдено през октомври от полския министър-председател Матеуш Моравецки, който говори пред Европейския парламент в Страсбург.

На 20 септември Съдът на ЕС осъди Полша на глоба за откритата мина за лигнитни въглища "Туров" на границата със Саксония и Чешката република. Въпреки временното разпореждане от май, Варшава не е спряла добива на лигнитни въглища, съгласно разпореждането. Поради това Полша ще трябва да плаща глоба от 500 000 евро в бюджета на ЕС за всеки ден, в който не изпълнява заповедта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна