Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Русия няма да разполага нови ракети в Азиатско-тихоокеанския регион

| обновено на 27.10.21 в 17:53
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предложеният от Русия мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег остава в сила. Това обяви руският президент Владимир Путин на среща чрез видеоконферентна връзка с лидерите на страните от Югоизточна Азия.

Путин предупреди, че след излизането на Русия и на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, съществува реална опасност от появата на такива ракети в Азиатско-тихоокеанския региони от нова надпревара във въоръжаването.

Осъзнавайки опасността от подобно развитие на събитията, Русия обяви едностранен мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Азиатско-тихоокеанския регион и други части на света и призова за сериозен разговор по този въпрос с всички заинтересовани държави. Това руско предложение е в сила и става все по-актуално.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров упрекна западните държави, че пренебрегват предложението на президента Путин:

"Нашите западни колеги се отказват от този мораториум и не искат да преговарят по дадения въпрос. Това е жалко".

Лавров подчерта, че Москва е категорично против заявеното от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг разширяване на мисията на Алианса в Индийско-тихоокеанския регион.

"Смятам, че това са много опасни игри. Ще направим всичко възможно да се противопоставим на подобни тенденции", заяви Лавров след преговори в Москва с южнокорейския си колега Чон И Йон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна