Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В инициативата „Гордея се с труда на моите родители”

Деца ще се запознаят с професиите на мама и татко в Деня на будителите

Снимка: БМГД

Деветото издание на инициативата „Гордея се с труда на моите родители” ще се проведе на 1 ноември - Деня на народните будители. Тя е част от събития за младежко кариерно ориентиране на Българската мрежа на глобалния договор на ООН (БМГД) заедно с „Базара на професиите“, чието седмо издание пък е планирано на 26 и 27 ноември.

Още с появата си инициативата „Гордея се с труда на моите родители“ има за цел да покаже ценността на труда и колко е чудесно със знанията и уменията си да създаваме краен продукт, който да е от полза и за обществото, обясни пред Радио София Елена Матеева – от БМГД:
„Всеки човек е полезен, стига да е намерил своето място и да оползотворил капацитета си, а това става с учене и трупане на опит и реализация в конкретна професионална сфера.“

Фирмите, участващи в инициативата, отварят вратите си за децата на своите служители. Така те виждат родителите си в друга роля, на професионалисти, на част от голям трудов колектив.

На 1 ноември събитието ще се проведе в хибриден формат, ще бъдат представени професии чрез виртуални разходки, записани видеа и разговори на живо.

През миналата година в инициативата са участвали над 3000 деца.

„Мотивацията за участие е в това, децата да се запознаят с професиите, да изберат това, което обичат, да се убедят, че трудът е ценност“, каза Меглена Генева - директор Комуникации и КСО в „ТехноЛогика“.

По думите ѝ проектът въодушевява децата, но и зарежда служителите, които представят естеството на работа.

Чуйте разговора на Катя Василева с Елена Матеева и Меглена Генева.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.