Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър одобри бустерна доза за ваксинираните с „Янсен“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Кипър одобри прилагането на бустерна доза и за имунизираните срещу коронавирус с еднократната ваксина „Янсен” (Джонсън&Джонсън). Въпреки стабилизираната епидемиологична ситуация, всички действащи ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса бяха продължени до 9 ноември.

В Кипър зеленият сертификат е задължителен за работа и на всички обществени места.

Решението за поставяне на подсилваща инжекция след еднодозовата ваксина „Янсен” бе взето въз основа на данните на здравното министерство, според които близо 9% от установените нови Covid случаи от юли до октомври са на ваксинирани с този препарат.

Приоритетни групи за нея са хора над 60 години, лица от уязвими групи, живеещи и работещи в старчески домове, здравни специалисти.

Досега с трета доза са ваксинирани близо 40 000 души в Кипър.

Всички действащи ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса се удължават до 9 ноември, обяви още правителството. Това е необходимо, за да се избегне влошаване на епидемиологичния имидж на страната и като се има предвид очакваното увеличение на сезонните инфекции, обясниха от здравното министерство.

С решението в сила остава задължителното носене на маска на открито и закрито, както и коронавирусният „безопасен пропуск” (SafePass), който е задължителен за всички работни места, магазини, заведения за обществено хранене, банки, обществен транспорт и други места на закрито и открито.

През последните две седмици броят на новозаразените в Кипър се стабилизира на около 0,2 - 0,3% от провежданите ежедневно над 50-60 000 теста.

В същото време в страната вече се разпространява по-заразният вариант на вируса Делта плюс. Първите два случая бяха открити след анализ на 279 проби, взети през септември и октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна