Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори на протест пред Столичната община

| обновено на 28.10.21 в 19:56
Снимка: БГНЕС

Таксиметровите шофьори протестираха днес в София с искане да бъдат актуализирани цените за превоз на пътници. Жълтите автомобили бяха паркирани на паркинга пред храм „Свети Александър Невски“. Движението не беше затруднено и нямаше блокиране на улици и булеварди.

Друго искане на таксиметровия бранш е за оставката на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.  Затова таксиметровите шофьори започнаха разпъването на палатки в знак на протест пред сградата на агенцията.

Търсенето на таксиметровата услуга е намаляло, а тарифите не са променяни от 12 години, казаха шофьорите на жълтите коли. Докато преди години пътници са избирали да пътуват с таксита на по-дълги разстояния, то сега преобладават средните по дължина курсове между 6 и 7 лева.

„Ние няма как да издържим, затова колите ни  работят в студеното на празни обороти, защото е много студено и направо не се издържа вече. Откакто учениците и детските градини са затворени, е страшно. Всичко вече е фалит, а големите фирми как издържат не знам.“

Близо 2000 автомобила вече не работят заради ниските цени, невъзможността за поддръжка на колата, да плащат данъци и да се грижат за семействата си.

Протестиращите таксиметрови шофьори смятат, че е нужна актуализация на цените за превоз на пътници. Казват, че в момента има отлив на клиенти, но цени от 77 стотинки през деня и 87 стотинки през нощта са ниски. Настояват дневната тарифа да стане 1,15 лева за километър, а през нощта - 1,32 лева.

За спада на използването на таксита допринася и изискването за представянето на "зелен сертификат" в заведенията:

"Аз возя персонали на заведения примерно - сервитьори, бармани. Всичките се оплакват, че не могат да ходят на работа".

Междувременно стана ясно, че се очаква в понеделник докладът за тарифите в София да бъде придвижен в Дирекцията по транспорт и да бъде разгледан на следващото заседание на Столичния общински съвет.

Представители на Националния таксиметров синдикат се срещнаха със заместник-кмета по направление "Транспорт и градска мобилност" в Столичната община Кристиян Кръстев, обясни Красимир Цветков - председател на таксиметровия синдикат:

"Беше поет ангажимент, че още в понеделник становището на Дирекция "Транспорт" и на Финансовата дирекция ще бъде представено на "Транспортна комисия" и ще бъде изготвен докладът съответно за внасяне за гласуване в Общинския съвет".

Таксиметровите шофьори започнаха разпъването на палатки в знак на протест пред сградата на Автомобилна администрация. Искането е за оставка на изпълнителния директор на агенцията Бойко Райновски. БГНЕС


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна