Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: Решението на КС за Кирил Петков няма да засегне решения на служебното правителство

| обновено на 28.10.21 в 15:37
Правосъдният министър Янаки Стоилов
Снимка: БГНЕС

Решението на Конституционния съд, с което назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката беше обявено за противоконституционно, няма да засегне решенията на служебното правителство, взети с негово участие. Това коментира правосъдният министър Янаки Стоилов.

Той посочи, че могат да бъдат оспорени само индивидуални министерски актове на Петков, но не и решения на кабинета с негово участие:

"Тъй като те поначало се вземат със съгласие, така че един-два гласа повече или по-малко не се отразяват, но актовете, които издава министъра, могат да бъдат оспорвани".

На въпрос трябва ли да се прави по-задълбочена проверка на документите, които попълват кандидатите за публични длъжности, Стоилов отговори:

„Не мисля, че при съставянето на правителство, било то редовно или служебно, органът, който извършва тази дейност, разполага с реална възможност за кратко време да направи такива справки. Едно лице, дори и да смята, че действа добросъвестно, когато знае, че има такива обстоятелства, според мен е редно да постави въпроса дали това не би предизвикало въпрос, така че органът, който взема решението, издава акта, да може да направи преценка и тогава, ако желае да направи допълнителни справки, и по този начин да не се оказва поставен в една ситуация да бъдат атакувани тези решения“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна