Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Браншът подготвя промени за по-бързо издаване на разрешението за строеж

Проф. Борислав Борисов
Снимка: Ани Петрова

Подготвят се нормативни промени за облекчаване на процедурата по издаване на разрешение за строеж.

Инициативата е на Координационния съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор.

Инициативата ще се развива паралелно в две направления. По-дългосрочният и радикален план включва създаването на изцяло нов закон под формата на кодекс, който да обедини и замени функциите на сега действащото законодателство в тази сфера.

"Най-утежняващите ни фактори са тромавостта, заложена в самата норамтивна уредба. Имаме добър диалог сега и със Сдружението на общините и с МРРБ", коменитра пред БНР архитект Борислав Борисов, заместик - председател на Камарата на архитектите в България и председател на Координационния съвет в бранша.

В по-краткосрочен аспект се предвижда да бъдат предложени спешни промени в ЗУТ. Проектът за изменение и допълнение на ЗУТ ще бъде разработен и съгласуван в сътрудничество с общините в България и след това внесен за разглеждане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За това се договориха вече представителите на Координационния съвет и главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

В момента процедурите по издаване на разрешение за строеж са тромави и продължителни, тъй като се изисква съгласуване и одобрение на всички проектни части в различни административни звена.

Издаването на документа отнема от 3 до 5 месеца, което затруднява инвестиционния процес. Необходима е оптимизация на процедурата, която да регулира функциите и да разпредели правилно отговорностите между всички участници в строително-инвестиционния сектор. За тази цел може да се приложи немският опит, при който процедурата е значително облекчена и се изисква по-малък обем документация, смятат от бранша.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР