Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ускоряване на октомврийската инфлация в Германия до 28-годишен връх от 4,5%

Снимка: архив

Годишната потребителска инфлация в Германия се ускори през октомври за пореден месец, достигайки ново най-високо ниво от 1993 г. насам, показват предварителни данни на немската федерална статистика Destatis. Това само подчерта засилващия се ценови натиск, тъй като компаниите в страната продължават да се борят с недостига на доставки и растящи производствени цени - най-вече на енергийните цени, което в последствие се отразява и на цените на изхода на предприятията.

Потребителската инфлация в Германия се ускори през октомври до 4,5% спрямо година по-рано, надвишавайки съществено за пореден месец целевото инфлационно равнище на ЕЦБ от около 2 на сто.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври на месечна база с 0,5%, а на годишна база инфлацията в Германия се ускори до 4,5% от 4,1% през септември.

Това е най-високата годишна инфлация в страната от началото на 90-те години на миналия век (от декември 1993 г.).

Графика на месечната инфлация в Германия (на годишна база)


Годишният темп на ценовия растеж при стоките достигна 7,0% (от 6.1% през септември), докато цените на енергията скочиха през октомври с 18,6% след повишение с 14,3% през септември.

Ценовия растеж при храните пък се забави до 4,4% на годишна база от 4,9% месец по-рано, а в сферата на услугите - до 2,4% от 2,5% през септември.

В същото време хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) нарасна през октомври с 0,5% спрямо септември, когато се повиши с 0,3%, докато годишната хармонизирана инфлация се ускори до 4,6% от 4,1% месец по-рано.

Това е най-високата хармонизирана инфлация в Германия от януари 1997, от когато започнаха да се калкулират данните за индекса HICP.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР