Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анюта Качева с Орден за заслуги към Кралство Норвегия

Снимка: БНР

Анюта Качева получи изключително престижна награда – Орден за заслуги към Кралство Норвегия за представяне на съвременната литература, норвежкия език и култура у нас. Този орден за заслуги е създаден от крал Олаф V през 1985 година. Той се присъжда на чужденци, норвежки граждани, живеещи в чужбина, дипломати, държавни служители, почетни консули на Норвегия – за изключителна служба в интерес на страната. 

Анюта Качева е свързана дълбоко с Българското национално радио от 1986 година – първо като водещ в програма "Христо Ботев", после е директор на програмата, после е член на Управителния съвет. Тя позната и известна като журналист.

Но още по-известна е като преводач от трите езика – норвежки, шведски и датски. И ги е изучавала на място – завършила е скандинавска филология в Университета в Осло през 1976 г. Превела е повече от 30 заглавия – някои от най-хубавите романи, излизали през последните години, а през 2007 г. Съюзът на българските преводачи я награди за превода ѝ на "Кръвни братя" от Ингвар Амбьорнсен. Почитателите на Бергман, които имат затруднения с шведския, също трябва да са ѝ признателни за филмовите ѝ преводи.

Анюта Качева държа специална реч при връчването на ордена:

"Имам изключителната чест да съм посланик на литературата, превеждайки от норвежки на български. Това човешко изобретение – литературата, става общочовешко именно благодарение на преводачите. Мисля, че писателите и преводачите са най-демократичният инструмент на човешката цивилизация. Норвегия наистина е "държава, в която човек освен че може да вярва на Бог, може да вярва и на хората". Аз съм изключително щастлив човек, защото имах възможността да се запозная с невероятни норвежци, които по-късно станаха мои приятели и които ме накараха да се почувствам една от тях. Благодаря на норвежкия език, който разкри красотата на моя език и ме накара да разбера колко дълбок е българският език. Благодаря и на хората, които повярваха в мен и ме подкрепиха със своите препоръки за номинацията. Анюта Качева отправи и лично благодарности към Тове Скарстейн."

Кратко интервю даде за "Артефир" бившата посланичка на Кралство Норвегия у нас Тове Скарстейн, която връчи ордена на Анюта Качева.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – БНР и Борислав П. Петранов, личен архив на Анюта Качева


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР