Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концертмайсторката на Хамбургската държавна филхармония

Йоанна Каменарска се завърна в Хасково 19 години след като спечели конкурса "Проф. Недялка Симеонова"

Цигуларката беше в журито и участва в концерт

Йоанна Каменарска

Йоанна Каменарска е гордост за българската цигулкова школа. 10-годишна е, когато започва да се изявява с Филхармония "Пионер" и още като ученичка в Националното музикално училище разбира от опит отговорността на това да си лидер на оркестър.

В София учи цигулка при проф. Йосиф Радионов. През 1995 г. печели две специални награди в майсторски клас на легендарния Руджеро Ричи в Берлин и той я кани да продължи образованието си в неговия клас в университета “Моцартеум” - Залцбург. 

Става концертмайстор първо на Симфоничния оркестър на Северногерманското радио, а след това и на Хамбургския държавен филхармоничен оркестър. Тя е първата жена концертмайстор в Хамбург, а през 2021 г. работи активно с Камерата Хамбург, в концертите на която често е солист и диригент.

Йоанна Каменарска и проф. Йосиф РадионовНа родна сцена Йоанна Каменарска изнася камерни рецитали, свири и като солистка на оркестри. Наскоро участва в честването на 70-годишнината на учителя си - проф. Йосиф Радионов, организирано от Софийската филхармония. Също през септември, в дуо с пианистката Надя Димитров свири на откриването на есенното издание на "Дни на музиката в Балабановата къща". 

През октомври цигуларката пристигна в Хасково за участие в журито на Международния конкурс за цигулари в рамките на 46. Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ и солира на Хасковския камерен оркестър под диригентството на Цанислав Петков в Концерт за цигулка от Бетовен. Тя споделя, че много неща са се променили от времето преди 19 години, когато самата тя печели състезанието, и е доволна да се срещне с много талантливи млади цигулари, амбицирани също да успеят.

Ден след края на конкурса Каменарска участва и в концерт в Софийската градска художествена галерия с музика от български композиторки, създадена специално за духовия квинтет "Пилекадоне".

Интересни подробности за всички тези свои ангажименти в България и за работата си с Камерата Хамбург през тази година Йоанна Каменарска разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.