Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2020-а е отключваща година за това, което ще се случва през следващите

Недялко Славов: Всяко редактиране на човека от други човеци е престъпно

Като писател съм дал клетва за хуманизъм

Недялко Славов
Снимка: БГНЕС

"2020-а е отключваща година за това, което ще ни се случва през следващите". Това свое възприятие за годината, в която се появи Covid-19, сподели пред БНР Недялко Славов, чийто нов роман носи заглавието "2020". 

Датата 13 март, когато в България бяха наложени първите сериозни ограничителни мерки заради непознатия вирус, писателят е запазил в спомените си с особеното усещане за предчувствие за война:

"Това са усещания за голям катаклизъм. Имам чувството, че ни предстои една много безшумна и дълга война. Тя е срещу човечеството и срещу човека - така я приемам". 

Според Недялко Славов не вирусът е основното:

"Мисля, че това е едно от стъпалата, когато човешкият хуманизъм се притиска до стената, за да се измести от някаква безумна идея. ... Буферът на човечността винаги е в хората, а злото стои някъде другаде. Аспектът на моята тревога в книгата е търсенето на абсолютната свобода и воля за живот, с които идваме на света и трябва да отстояваме. ... Книгата не се занимава с вируса, а е за човека, който е нещо много сложно, голямо и много красиво". 

Той заяви, че като писател също е дал Хипократова клетва, която е клетва за хуманизъм:

"Нашето спасение и изцеление е в света около нас - природата. Там ни е заложил Бог. Един от големите трикове, с които човечеството се заключва вътрешно, е виртуалният свят. ... Страхът е първият тоталитарен прийом на тъмното - след това ще дойде гладът и т.н. и хората се нахвърлят помежду си и на това се разчита. Големият проблем се пренася между хората, а не между причините, които го пораждат. Аз на това ниво не бих слязъл и не искам да живея на него. ... Ние сме божии създания и всяко редактиране на човека от други човеци е престъпно - това искам да кажа и го пиша в книгата. Вървим към трансхуманизъм и срещу това е моето същество".  

"2020" е роман за абсурдите в съвременния пандемичен свят. Затворени домове, градове, държави... Защитени и незащитени зони. Страхът и сянката на смъртта витаят в ежедневието. Светът е станал огромен концентрационен лагер, в който човечеството води битка за собственото си оцеляване. На този фон героите от романа на Недялко Славов преследват мечтите си и търсят спасение не само за себе си. Там, на Хълма, където човек не само е жив, но и свободен. "2020" е антиутопичен роман, в който страховитaта реалност е изместила утопията.

Интервюто на Диана Янкулова с Недялко Славов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени