Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В почит към проф. Стефан Лазаров

Видният български музиколог почина на 17 септември

Проф. Стефан Лазаров и Надя Сотирова от Къщата музей "Панчо Владигеров"
Снимка: В. Балевска

Проф. Стефан Лазаров беше един от видните български изкуствоведи, дългогодишен изследовател с изключителен принос към нашата музикална наука. 

Роден в София през 1935 г., той завършва Музикалната академия в първия випуск на специалността "История и теория на музиката". Възпитаник е на проф. д-р Стоян Джуджев. Основоположник е в България на музикалната палеография – наука за музикалната писменост. Преподава в Консерваторията (сега Национална музикална академия), Нов български университет и повече от четири десетилетия във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ). 

Бил е музиколог на Софийската, Пловдивската и Русенската филхармония, както и член на Международните дружества "Антонин Дворжак" в Прага, "Рихард Щраус" в Берлин и "Густав Малер" във Виена.

Автор е на повече от 600 радиопредавания и лектории по различни теми в ефира на БНР; на телевизионни филми; на научни трудове, статии и есета, в които описва познанствата си с големи личности като Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов, Добрин Петков, Алексис Вайсенберг и мн. др.

Проф. Стефан Лазаров почина на 17 септември - Деня на Вяра, Надежда, Любов и майка им София. На Димитровден се навършиха 40 дни от кончината му. В негова памет разговаряхме с Надя Сотирова - директор на Къщата музей "Панчо Владигеров", която е работила в близък контакт с проф. Лазаров.

Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР