Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Разширяването на ЕС към Западните Балкани върви назад

Натрупването на критични точки около сръбските общности може да стане проблем

Весела Чернева
Снимка: БГНЕС

"Страните от региона на Западните Балкани са потънали в собствените си проблеми и не очакват някаква помощ от Брюксел. Явно притегателната сила на евроинтеграцията е престанала да играе тази роля на катализатор на реформи, престанала е да стимулира политиците и хората. Ролята на България се споменаваше във всяка среща по много негативен начин във връзка с българското вето, което спря РСМ и Албания за преговори с Европейския съюз (ЕС)". 

Това каза пред БНР заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. През последната седмица тя беше на обиколка в региона. 

Тя посочи, че разширяването на ЕС към Западните Балкани не само, че буксува, а дори върви назад

"Във всичките тези страни доверието е намаляло драстично. В момента, в който РСМ и Албания започнат да преговарят с ЕС, целият климат на отношенията с ЕС ще се промени". 

В предаването "Събота 150" Чернева допълни: 

"В Косово, в Черна гора, в Босна изглежда, че за много хора начин да изразят протеста си е чрез бойкот на парламентаризма. Това е, с което сърбите заплашват в Северно Косово. Една проруска партия в Черна гора бойкотира парламента. В Босна - Република Сръбска заплашва да се оттегли от институциите. Изглежда, че това е матрицата на поведение, за да се демонстрира опърничавост и нежелание за участие в многонационалните институции на съответните държави, от които са част. За първи път от 25 години мисля, че има очевидна прилика в тези действия и че има енергия за такъв отпор, който може да прелее в насилие".   

По думите ѝ натрупването на критични точки в Балканите, особено около сръбските общности, може да се превърне в проблем

"Надявам се да не се стига до напрежение, което да изиска намеса на мироопазващи сили. Този 25-годишен цикъл произведе мир и някаква стабилност, но не произведе мултиетнически общества, напротив, доведе до допълнително свиване в себе си на различните етноси... Напрежението в Босна и Херцеговина през последните месеци нараства и може да стигне кулминация след две седмици. Международната общност не може непрекъснато да обезврежда мини. Трябваше страните на Балканите да започнат да се справят сами и да решават кризите си със собствени средства". 

Интервюто с Весела Чернева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна