Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София има близо 1800 детски площадки

2
детска площадка
Снимка: Ани Петрова

Всички детски площадки за игра в София са описани, систематизирани и предстои да бъдат обновявани. Това става факт чрез стратегията, разработена от общинското предприятие "Софияплан". 

Стратегията "София играе" задава нова посока за местата за игра в Столичната община, тяхното създаване, адаптация и поддръжка. Разработена е от мултидисциплинарен екип, в диалог с районните администрации, образователни институции, външни експерти, неправителствени организации. Документът е публикуван в сайта на "София план" и предложен за разглеждане от Столичния общински съвет. 

Анализирани са пространственото разпределение на местата за игра, отговорностите, състоянието на обектите, собствеността на терените. Разгледани са демографското покрите, взаимодействието с околната среда, както и пешеходната достъпност до тях. Целта е създаване на привлекателни места за всестранно развитие на децата и младите хора, като в процеса се включва изграждането на устойчиви местни общности, основани на разбирателство, взаимопомощ и подкрепа.

Данните показват, че на територията на София има близо 1800 места за игра, което е в пъти повече от тези в Копенхаген или Виена. Оценката показва, че този брой е както богатство за общината, така и значителна финансова отговорност. Сегашното състояние на голяма част от площадките не е задоволително, но и ресурсите за поддържка и обновяване са недостатъчни. 

Местата за игра и грижата за тях следва да се преосмислят, така че да отговарят на нуждите на малки и големи, да позволяват качествено изпълнение и поддръжка, да имат равномерно териториално разпределение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени