Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори тур на местните избори в Северна Македония, България също е замесена

| обновено на 31.10.21 в 12:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Република Северна Македония се провежда вторият тур от местните избори. Гласуването започна в 7 часа местно време и ще продължи до 19, а вотът се счита за тест за подкрепа за управляващия Социалдемократически съюз на Македония. България беше намесена в най-важната битка - тази за кметското място в столицата Скопие.

Във втория тур се гласува в 44 общини, като право на глас имат 1 353 990 гласоподаватели, които ще гласуват в 2 481 секции.

По време на първия тур бяха избрани 32-ма кметове, както и членовете на общинските съвети. 

За разлика от първия тур този път избирателната активност е по-висока. Избирателната активност по данни към 13 часа местно време е 24,87%.

Основната битка ще се води в столицата Скопие между досегашния кмет от управляващата партия СДСМ Петре Шилегов и кандидата, подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ, Данела Арсовска. 

Между двата тура за Арсовска беше обявено, че има българско гражданство. Тя отрече и обвини противника си Шилегов и премиера Зоран Заев, че с очернянето ѝ се опитват да се задържат на власт:

"Никога името ми не е било Даниела. Името ми е Данела Йовановска, по името на моя дядо Дане, македонец, скопянин. Цяла Македония знае кой продаде македонските национални интереси

На първия тур преди две седмици, за първи път се гласуваше с пръстов отпечатък. В битката за кмет на столицата Скопие тогава най-много гласове - 37,7 на сто, получи Данела Арсовска, независим кандидат, подкрепена от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Сегашният кмет Петре Шилегов от Социалдемократическия съюз излезе втори с 34,2 на сто.

На тези местни избори 2021 за първи път се използва устройство за биометрична идентификация на избирателите по време на гласуване. Според Държавната избирателна комисия (ДИК), това трябва да насърчи изборите като цяло и да осигури равенство на избирателите на принципа един гласоподавател - един глас.

В албанския блок битката за Тетово, Гостивар и Кичево се води между Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети и останалите албански формации Беса и Албански алианс.

Първите резултати от вота се очакват в 22 часа местно време.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!