Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Библиотеки протестираха в Деня на будителите

| обновено на 01.11.21 в 21:36
При символичния протест пред сградите на библиотеките, включително Националната библиотека, се поставят плакати
Снимка: Ани Петрова

Библиотеките протестираха в Деня на народните будители. Недоволството е заради недостатъчните бюджети, с които заплатите в сектора са близки до минималната.

В отговор Министерството на културата разпространи позиция, според която исканията на библиотекарите ще бъдат изпълнени, а на финансовото министерство е предложено средствата за Националната и за регионалните библиотеки да бъдат увеличени с 50 процента.

Протестът беше символичен - с поставяне на плакати пред сградите на библиотеките. Включиха се работещите в Националната библиотека и регионалните във Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково.

Пред сградите на библиотеките бяха поставени плакати, а недоволството е заради това, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата, обясни Ганчо Ганчев, член на Управителния съвет на Независимата синдикална федерация „Култура“ към КНСБ.

„Конкретният повод за протеста е фактът, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата. Във всички останали браншове на културата – театри, музикални и танцови изкуства, музеите и галериите, Министерството на културата подписа споразумения, с които за отделните длъжности се определят коефициенти спрямо минималната работна заплата. Една работна група определи коефициенти и за библиотеките, но ни се предлага те да бъдат въведени при наличие на средства в бюджета на самите библиотеки. Това е малко нонсенс, защото този бюджет се определя именно от Министерството на културата .

Така при нарастването на минималната заплата ще нарастват и всички заплати в съответните учреждения. Единствено за библиотеките Министерството на културата предложи това да стане „при наличие на средства в бюджета“. Каквото условие няма в споразуменията с другите браншове“, каза Ганчо Ганчев.

На въпрос с колко би трябвало да се увеличат заплатите в сектора, ако бъдат изпълнени исканията им, Ганчо Ганчев каза:

„Около 20 процента ще е необходимото увеличение на бюджетите на библиотеките“.

От Министерството на културата съобщиха следобед, че предстои подписване на допълнителното споразумение към браншовия колективен трудов договор за Националната библиотека и регионалните библиотеки. В текста на споразумението е предвидено, че въвеждането на коефициенти за отделните длъжности, които да доведат до нарастване на всички заплати в съответната институция, се прилага в рамките на бюджета за съответната година, считано от първи януари 2022-ра.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР