Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания удължи заповедта за затварянето на сухопътната граница с Мароко

Мигранти чакат да се промъкнат през ограда в опит да преминат границата от Мароко до испанския анклав Сеута, Северна Африка, 18 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания удължи заповедта за затварянето на сухопътната граница с Мароко до 30 ноември тази година. Причината за това е развитието на пандемията от Covid-19 и все още недостатъчния брой ваксинирани в африканската страна, съобщава кореспондентът на БНР.

Двата гранични пункта с Мароко в автономните градове Сеута и Мелиа са затворени от 13 март миналата година - в началото на пандемията от Covid-19.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка те ще останат затворени поне до края на месеца. От 34 милионното население на Мароко с пълна ваксинация са 21 милиона, но според испанските здравни власти опасността от внасянето на новия вариант „Делта плюс“ е реална.

В Испания вече са потвърдени 35 случая на мутацията. Заразените за последните 24 часа са 2 212, а честотата е 49 случая на 100 000 жители.

Заетостта на болничните леглата от пациенти с Covid остава под 2% , а натоварването на интензивните отделения не надвишават прага от 5%. 2,49 % от направените тестове са положителни.

Въпреки това здравният министър Каролина Дариас призова за повече отговорност, тъй като данните от Източна Европа са „доста тревожни“.

Тя уточни, че в Испания  90,2 % от всички над 12 годишна възраст вече са напълно ваксинирани, но все още не е завършен процесът при 20-34 годишните.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна