Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българските биатлонисти са под въпрос за ОИ през 2022 година

Българска федерация по биатлон изпитва огромни затруднения непосредствено преди старта на олимпийския сезон. Притесненията този път не са свързани със състоянието на отбора и състезателите, а с липсата на нормално финансиране. Ситуацията поставя под въпрос участието на най-добрите ни биатлонисти в стартовете за Световната купа до края на годината, които ще определят участниците на игрите в Пекин идния февруари.

Бюджетът на най-успешния български зимен спорт поначало бе орязан със 150 000 лв. в сравнение с предолимпийската година преди Пьонгчанг’2018 с мотива, че летните игри в Токио се отложиха с 12 месеца. Тази редукция бе придружена с обещанията от Министерството на младежта и спорта, че зимните федерации ще бъдат дофинансирани в последното тримесечие на тази година за да завършат нормално квалификациите и подготовката си за олимпиадата в Пекин. Това обаче така и не се случва. Служебните правителства и служебните министри са от избори в избори, а олимпиадата вече чука на вратата.

Зимните игри в Пекин са от 4 до 20 февруари 2022 г. и за тях MOK взе решение квотите да се определят до 16 януари, тъй че броят на нашите състезатели в китайската столица ще стане ясен след участието им в началните 6 кръга за Световната купа. Първият от тях започва след три седмици - на 27 ноември в Йостерзунд, Швеция, до Коледа предстоят още три из Европа.

Българската федерация си е поставила възможната цел да има максимален брой участници – 4 мъже и 4 жени на олимпиадата в Пекин, но това може да се случи само ако се осигурят обещаните средства за да се стартира във всички световни купи. В момента обаче, след няколко срещи с министъра на спорта и неговите заместници, все още не е ясно как и кога ще се подпомогнат зимните федерации. Това затруднява неимоверно организацията и логистиката на националните отбори в преследването на квоти за Зимните олимпийски игри в Пекин.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"