Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расате на свобода срещу 1000 лева гаранция

Боян Расате в съда
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БНС Боян Расате беше пуснат срещу парична гаранция в размер на 1000 лева.

На 31 октомври Боян Расате заедно със съмишленици атакува офис на НПО, което се занимава с правата на ЛГБТ гражданите.

Днес той нахлу в съдебната зала по един изключително провокативен начин. „Системата е скапана, долу демокрацията, либералите на съд“, крещеше Расате, цитиран от БГНЕС.

Прокуратурата поиска задържане под стража, защото има риск Расате да извърши ново престъпление или да се укрие. Според обвинението той е извършил престъпление срещу моралните норми на обществото, нахлул е в недвижим имот без покана, повредил е чужда материална собственост, заплашил е цивилни граждани с хладно оръжие. Видимо е отишъл в Rainbow Hub с насилствена цел. „Бруталните действия, които е предприел, са в противовес с ценностите на ЕС и българското общество“, казаха обвинителите.

Адвокатката на Расате посочи няколко причини, които трябва да помогнат за оправдаването на клиентае ѝ.

„Потърпевшата Глория Филипова е дала различни показания. Първо твърди, че е ударена с юмрук в лявата скула, после казва, че е била ударена в челюстта, а накрая твърди, че само е била блъсната. Доказателственият снимков материал визира лица, които имат различно описание от това на клиента ми. В показанията на свидетелите се говори за мъж с черна брада и коса“, заяви адвокатката на Расате.

Самият обвиняем беше мълчалив и не каза много.

„Поддържам всичко казано от защитата ми. Категорично не се признавам за виновен. Бих искал да бъде постановено освобождаването ми“, каза Расате, който в крайна сметка беше пуснат срещу парична гаранция.
Съдебният състав мотивира решението си и с това, че задържането под стража би осуетило пълноценното провеждане на предизборната кампания на Расате.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна