Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка може да прекъсне работата на британските университети

Изглед към сградите на Оксфордския университет.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Персоналът на британските университети подкрепи провеждането на стачка за заплащането и условията на работа.

Прекъсването на работата на британските университети тази зима изглежда ще бъде много по-голямо, след като персоналът им подкрепи стачката за заплатите и условията на труд, присъединявайки се към колегите си, които гласуваха по-рано тази седмица за стачка във връзка с пенсиите.

Общо 58 университети вече подкрепиха стачките, а към тях могат да се присъединят и други, след като Съюзът на университетите и колежите обяви, че обмисля ново преброяване на бюлетините от гласуването на някои места, включително в Университета в Нюкасъл, където само един глас не достигна за събиране на 50%, каквото е изискването по закон за обявяване на стачка. 

Генералният секретар на профсъюза Джо Грейди заяви, че истински се надява да не се стигне до прекъсване на учебния процес, защото нито персоналът, нито студентите го искат, но изцяло зависи от работодателите да престанат на пренебрегват пенсии, заплащането и условията на труд и най-после да покажат, че ценят хората, които работят за тях. 

Следващия петък Комисията за висше образование на профсъюза се очаква да вземе решение дали ще бъде проведена пълна стачка или стачни действия под друга форма. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени