Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданската война в Етиопия се ожесточава, американските дипломати напускат

Етиопски военни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати наредиха на всички свои дипломати с по-нисък ранг и техните семейства да напуснат Етиопия.

Вашингтон призова същото да направят и американските граждани, намиращи се в африканската страна, където гражданската война през последните седмици ескалира.

Междувременно премиерът Абий Ахмед призова хората да направят жертви, за да се защитят от бунтовници, заплашващи да влязат в столицата.

Девет бунтовнически групи заявиха вчера, че ще обединят силите си в съюз срещу правителството на премиера Абий Ахмед, формирайки "обединен фронт", воден от бойците на Фронта за освобождение на народа на Тигре, които заплашват да достигнат до столицата Адис Абеба.

Военните действия продължават вече година, бяха убити хиляди хора, а много други бяха тласнати към мизерни условия, пише Ройтерс.

Абий, който е носител на Нобеловата награда за мир за 2019 година, изпрати войски в Тигре миналия ноември, за да свали Фронта за освобождение на народа на Тигре, като ги обвини в нападения над военни бази.

Освен Съединените щати, Саудитска арабия, Норвегия, Швеция, Дания и други страни също призоваха гражданите си да напуснат Етиопия тази седмица.

Представител на Фронта за освобождение на народа на Тигре заяви вчера, че съюзът цели "да премахне режима", докато подписваше деветпартийно споразумение.

В отговор днес от правителствената пресслужба в Адис Абеба написаха в Туитър, че за етиопците е чест да умрат за суверенитета, единението и идентичността си.

Правителството на Абий обяви извънредно положение в национален мащаб и заяви готовност да води "екзистенциална война" за постигането на победа. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна