Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саймън Ковъни:

Търговската сделка на Обединеното кралство с ЕС може да се разпадне

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговската сделка на Обединеното кралство с Европейския съюз може да се разпадне около спора за Северна Ирландия, заяви външният министър на Ирландия Саймън Ковъни. На фона на очакванията, че Обединеното кралство се готви да анулира части от Протокола за Северна Ирландия, ирландският външен министър намекна, че в отговор Европейският съюз може да прекрати действието на Споразумението за търговия и сътрудничество.

За Северна Ирландия има специална част от сделката за Брекзит, наречена Протокол. Той запазва провинцията в общия пазар на ЕС за стоки, което предпазва от възникването на твърда граница с Република Ирландия и позволява свободен търговски поток с блока. Създава се обаче търговска граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, което създава проблеми за някои бизнеси. Член 16 от Протокола позволява части от сделката да бъдат премахнати, ако се създават сериозни проблеми и според Лондон този момент е настъпил. Брюксел предложи оперативни промени, но британските власти искат още по-големи отстъпки.

Саймън Ковъни каза, че ако Обединеното кралство премахне части от сделката за Северна Ирландия, това ще бъде „умишлено, насилствено прекъсване на отношенията и преговорите между двете страни“. Ковъни обвърза подобен акт с по-широкото споразумение за търговия и сътрудничество, според което всяка страна може да даде 12-месечно предизвестие, ако реши да се прекрати неговото действие. Ковъни заяви по ирландската телевизия, че активирането на Член 16 от страна на Великобритания значително ще навреди на ирландско-британските отношения. Според него, Даунинг стрийт умишлено поставя искания, които не може да получи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна